Slik minimerer du strømregningen

Er du bevisst på strømforbruket? Les mer her for å få våre beste tips og triks til å spare på strømmen.

Hvis strømkrisen har gjort deg mer oppmerksom på strømforbruket ditt, er du ikke alene. Men det er heldigvis mye du kan gjøre for at strømregningen skal bli mindre.

Bruk energimålere

Med en energimåler kan du automatisere ikke-intelligente enheter som f.eks. lamper, TV-er og kaffemaskiner. Ved å time enhetene dine kan du spare på strømmen, og med de smarte energimålerne kan du holde øye med strømforbruket i en app. Energimålere fås til både innen- og utendørs bruk.

Smart plugs og energimålere

Bytt til LED-belysning

Det kan være en god idé å bytte ut de gamle halogen- og glødepærene med LED-pærer. LED-pærer er både energi- og miljøvennlige, ettersom levetiden er svært lang. Bruker du en LED-pære et par timer om dagen, kan den vare i opptil 50 år.

I tillegg til den lange levetiden, har LED-pærer et mye lavere strømforbruk enn en gammeldags pære, og et skifte til LED vil tydelig kunne merkes på strømregningen. Faktisk kan du spare tusenvis av kroner ved å bytte ut de tradisjonelle pærene.

Før du skifter til LED-pærer, er det lurt å sette seg inn i begreper som lumen og kelvin. Se f.eks. filmen slik velger du den rette pæren til lampen din.

LED-pærer har flere av de egenskapene som vi kjenner fra de tradisjonelle halogen- og glødepærene. Faktisk er dagens LED-pærer så gode, at det er vanskelig å se forskjell på f.eks. en glødepære og en LED-pære.

LED-pærer kan kjøpes med forskjellig lystemperatur og lysintensitet, og hvis du savner den gode gamle glødepæren, kan du også få en LED-pære som ser ut som en glødepære.

Velg smart belysning

Smart belysning kobles til wi-fi og automatiseres via en app. Den smarte belysningen kan planlegges, så lyset automatisk skrus på, av eller dempes med utgangspunkt i dine daglige rutiner.

Med smart belysning trenger du ikke lenger bekymre deg for om lyset skrus av når sistemann forlater huset om morgenen. Du trenger heller ikke bruke tid på å dempe lyset på kvelden når du kanskje sitter foran TV-en, og ikke har bruk for så mye lys.

Velger du smart belysning kan lyskildene dine kobles sammen i et nettverk, og på den måten kan du enkelt styre og overvåke dem. Med smarte pærer er mulighetene for å tilpasse belysningen i hjemmet mange, og pærene fås både i alle regnbuens farger, men også i tradisjonelle utgaver.

Les mer om smart belysning her

Smart belysning app på smarttelefon

Skap noen nye vaner

  • Skru av enhetene dine hvis du er borte fra dem i mer enn to timer
  • Skru av stikkontakter når du går i seng
  • Last ned en app som gjør at du kan holde øye med strømforbruket – forsøk så å senke forbruket der det er mulig
  • Fyll vaskemaskinen helt opp når du vasker klær – og vask på 30 grader
  • Tørk klærne på et tørkestativ i stedet for i tørketrommelen
  • Ta en titt i fryseren – trenger den å bli aviset?
  • Sjekk kjøleskapet – er det stilt inn på 5 grader?

Se vårt store utvalg av el og belysning her