Slik fungerer smart belysning
Se for deg at du aldri igjen glemmer å skru av lyset, da alt lys automatisk skrus av når du drar på jobb om morgenen, eller at lyset helt automatisk dempes i stuen på kvelden. I dag kan dette la seg gjøre, du trenger kun en app på telefonen.
Stadig flere av apparatene vi har i hjemmet blir i dag koblet til et nettverk, hvor du kan styre og overvåke dem som du vil – også når du ikke er hjemme. Dette gjelder også vår belysning.
Dine smart-enheter, som for eksempel smart-pærer, kan kobles til wi-fi. På den måten har du mulighet for å planlegge eller styre belysningen både via fysiske kontakter, men også via en app på din smarttelefon eller nettbrett ved å bruke stemmen. Det gjør det enkelt for den litt glemsomme, og samtidig er det en god måte å spare på strømmen og samtidig skåne miljøet.
I dag finnes det forskjellige varianter av smart-pærer. Du kan f.eks. få en pære med farget lys, en pære med hvitt lys som kan dimmes, eller en spotpære med farget lys eller hvitt lys.
Med smart belysning kan du kontrollere lyskildene dine etter behov og tilpasse lyset til deg og din families daglige vaner og rutiner.
Brukerdefinert belysning
Hverdagen vår er fylt med forskjellige situasjoner, alt fra lekselesing, matlaging, hygge foran TV-en til godnattlesing for barna. I dag skal lampene ikke kun gi lys, men også kunne tilpasses til de forskjellige behovene i hjemmet, og med smart belysning har du alltid det rette lyset til hverdagens mange øyeblikk.
Det har derfor blitt svært populært å bruke smarte pærer, så du kun med et trykk på mobilen kan endre lysstyrke (lumen) eller fargetemperatur (kelvin). Dimming av lys og regulering av fargetemperatur gjør at du får den rette belysningen til enhver sammenheng – fra en hyggelig, avslappende atmosfære til funksjonell belysning.
Kelvin forteller oss noe om hvor varmt (rødlig) eller kaldt (blått) lyset er. En pære med en lavere fargetemperatur gir deg et varmere og mer avslappende lys, mens en høyere fargetemperatur sender ut et kjøligere og mer energigivende lys.
Lyset du har i lampen i stuen er typisk på 2700-3000 kelvin, mens på kjøkkenet anbefales pærer på 3000-3500 kelvin, som gir et bedre arbeidslys. Arbeidslys i garasjer og på arbeidsplasser ligger typisk på 4000-5000 kelvin.
Med smart belysning i hjemmets lamper kan du både skape stemning og godt arbeidslys.
Hvordan virker Smart Light?
De fleste hjem har i dag en trådløs router, som er nødvendig om du vil installere smart belysning i hjemmet. I tillegg må du undersøke hvilke fatninger lampene dine har. I dag har de fleste lamper tradisjonelle fatninger som E27, E14 eller GU10-fatning til spotter.
Det er litt annerledes hvordan Smart Light fungerer. Noen smarte lyspærer fungerer bare ved å være tilkoblet via Bluetooth. Her må du være innenfor Bluetooth-rekkevidde for å kontrollere pærene dine. Andre pærer kan fjernstyres, slik at du kan styre belysningen enten du er hjemme, på jobb eller sitter på feriedestinasjonen.
Rask og enkel installasjon av Smart Light
- Installasjonen av Smart Light-systemer er som regel en enkel oppgave, da smart-pærer er tilpasset dine eksisterende lyskilder, så de raskt kan skiftes ut.
- Deretter må du laste ned en app i din app-butikk. Valg av app avhenger av hvilke smart-pærer du velger.
- Du kan nå styre dine nye smarte pærer via din mobil eller nettbrett.
Smart Home-systemer
Mange smarte pærer fungerer slik at de også er kompatible med dine Smart Home-systemer, som for eksempel Google Home eller Amazon Alexa, som blant annet gir deg mulighet til å stemmestyre lyset ditt.