Verktøykassen til den nye huseieren

Har du nettopp flyttet inn i ny bolig? Som ny huseier er det nyttig å ha et bredt utvalg av verktøy tilgjengelig, så du kan fixe små oppgaver uten å måtte ringe etter hjelp. Men det kan være en jungel å finne det aller viktigste verktøyet, og derfor har vi laget en oversiktlig guide til deg, så du kommer godt i gang fra start i din nye bolig.

Måleverktøy

Det er vanskelig å forestille seg et fix det selv-prosjekt hvor du ikke må måle om noe er i vater, lengde eller avstand. Sørg for at du har vaterpass, tommestokk og målebånd i verktøykassen din – de er gode å ha når du for eksempel skal henge opp hyller og bilder.

Måleverktøy

Hammer

En hammer er uunnværlig til små oppgaver i hjemmet, men tenk over hva du skal bruke den til. Hvis du kun skal fixe småting som å slå spiker i veggen til bilder, kan du nøye deg med en mindre hammer. Større prosjekter kan kreve en hammer med et tyngre hode, for eksempel hvis du arbeider med større spiker, hvor du har behov for både kontroll og presisjon. Hvis du gjerne vil skaffe deg en god allround hammer, er snekkerhammeren en allsidig hammer, som du også kan bruke til å løsne terrassebord eller spiker.

Hammer, slegge

Spiker & skruer

Du får bruk for spiker og skruer til oppgaver både ute og inne. Og det er godt å ha et bredt utvalg, for hva du velger, har faktisk noe å si.

Når det kommer til skruer, er beslagskruer sterke og gode til byggeprosjekter – for eksempel hvis du skal bygge en terrasse. Skal du legge nytt gulv? Her vil monteringsskruer være det rette valget. En allsidig type skrue er treskruen, som kan brukes til mange oppgaver. Valg av spiker kommer an på ditt prosjekt, så helgarder deg gjerne med forskjellige størrelser og materialer.

Spiker og skruer

Dybler & plugger

Du vil sikkert komme til å trenge dybler og plugger, hvis du vil fixe de små prosjektene selv eller henge ting opp på veggen. Det finnes blant annet standarddybler, karmdybler, universaldybler, tredybler, metallplugger med skruer mv. Et godt tips er å kjøpe en sortimentskasse med forskjellige typer til universal bruk – da er du godt forberedt.

Dybler og plugger

Arbeidslampe

Det er hardt arbeid å flytte, og dagene kan bli lange. Sørg derfor for at du har arbeidslamper når du skal i gang med å fixe selv, så du kan lyse opp hele rommet. Det blir du glad for når du for eksempel skal male vegger i de sene nattetimene.

Arbeidslamper

Arbeidshansker

Pass på hendene når du arbeider. Skal hagen fixes, eller skal du bruke materialer som tørker ut eller farger huden, så er hansker greit å ha lett tilgjengelig. Uansett prosjekt, får du bruk for slitesterke arbeidshansker som skåner hendene dine.

Arbeidshansker

Sag

En god, gammeldags håndsag er et av de viktigste redskapene for en huseier. Kjøp gjerne en god allround sag, som kan sage i alle typer tre. Den er nyttig til mange typer oppgaver – alt fra å justere et skjevt juletre eller et vippende hagebord, til større byggeprosjekter.

Håndsager

Bor- & skrumaskiner

Når du skal innrede ditt nye hjem, skal du sikkert henge opp bilder og hyller, og derfor er en bormaskin og en skrumaskin obligatoriske i din verktøykasse.

Husk at hvis du skal du bore i harde materialer som for eksempel mur, skal du bruke en kraftig slagbormaskin.

Vurder også om du skal trenger en maskin med ledning eller en som kjører på batteri - valget kommer an på ditt behov.

Bor- og skrumaskin

Spennverktøy

Spennverktøy er et vidt begrep som dekker forskjellig håndverktøy som skrutrekkere og unbrakonøkler. Spennverktøy brukes til mange gjør det selv-oppgaver både i huset og i hagen, så et godt og variert utvalg kan derfor komme godt til nytte i verktøykassen. Hvis du vil være sikker på at du alltid har det riktige verktøyet til prosjektet, er det praktisk å ha flere størrelser av det samme verktøyet, eller en skrutrekker med tilhørende bits i forskjellige størrelser. Kanskje har du kjøpt et nytt møbel som skal monteres, eller skal du fixe en skapdør som henger skjevt?

Spennverktøy

Du kommer med andre ord langt med det rette verktøyet. Men hvordan lager man egentlig en sti i hagen eller legger et nytt gulv? Det kan være greit med tips og triks til oppgavene både ute og inne, og derfor har vi laget flere fix det selv-filmer som guider deg gjennom dine prosjekter.