Guide til utendørsbelysning
Utendørsbelysningen er minst like viktig som belysningen innendørs, og vi har derfor et stort sortiment av utelamper, som gjør det mulig å finne de rette lampene til ditt hjem.
Utendørsbelysning har mange forskjellige formål. Den kan skape hygge og atmosfære på terrassen eller uteområdet, gjøre det innbydende å komme til huset, og det gjør det selvfølgelig lettere å orientere seg rundt utendørs. Særlig i den mørke tiden er det fint å komme hjem til et opplyst hus, hvor du kan se innkjørselen, garasjen eller veien til huset, samt at det er viktig med lys ved inngangsdøren for å låse opp døren. Et opplyst hjem skaper også trygghet for deg og din familie, spesielt hvis du velger en sensorvariant som skrus på når noen nærmer seg.
Utendørsbelysning har flere formål:
- Hjelpe med orientering
- Skape trygghet og sikkerhet
- Skape et ekstra uterom med en rolig og hyggelig atmosfære
- Løfte utseendet til hjemmet ditt med dekorativ belysning
Med de mange formålene som utendørsbelysningen har, er det derfor viktig å vurdere hvilke utelamper du skal ha. Her er det viktig også å se på annet enn designet, og du bør vurdere typen lys, materialet, hvor lampen skal sitte, og hvordan utendørsbelysningen fungerer sammen.
I denne guiden kan du bli klokere på:
- Typer av lys
- Typer av utelamper
- Materialvalg
- Plassering
- Hvilken IP-grad/innkapslingsgrad de skal ha
- Utelamper med sensor
- Integrert LED vs. vanlig sokkel
- Utelamper som kan brukes inne
- Regler for montering
Typer av lys
Utelamper lyser forskjellig, og derfor er det viktig å vurdere hvilken type lys du ønsker. Det er hovedsakelig fire forskjellige måter utelamper lyser på:
Diffust lys
Med diffust eller spredt lys kommer lyset fra flere forskjellige retninger. Det er derfor godt til generell belysning i gårdsplassen, hagen og ved inngangspartier. Her kan du velge lamper med en klar eller matt skjerm samt lamper til mur og vegger.
Rettet, konsentrert lys
Det konsentrerte lyset lyser skarpt og presist som en stråle. Denne typen lys anbefales til boder, garasjer og inngangsdøren, samt det er velegnet til å lyse opp husnummer, postkasse eller navneskilt. Det er typisk spotter eller lamper med skjerm til mur som gir denne typen lys.
Oppovervendt lys
Oppovervendt lys er, som navnet antyder, lys som lyser oppover. Det gir en flott effekt og brukes primært som supplerende belysning. Dette kan du få ved å bruke for eksempel hagespyd med spotter.
Nedovervendt lys
Her lyser lyset nedover, og denne typen lys brukes primært som markerings- og orienteringslys ved for eksempel hagen eller trappen. Dette er typisk vegglamper til mur eller lavt plasserte lamper.
Typer av utelamper
Utelamper finnes i mange modeller og varianter, og derfor er det mulig å finne en som passer til akkurat ditt hus, behov og stil. Her kan du få en oversikt over hvilke typer som finnes.
Vegglamper
Utendørs vegglamper finnes i mange forskjellige design og typer. Fra den klassiske skotlampen og lamper med halvmåneskjerm til de mer moderne designlampene. Disse kan brukes på for eksempel mur, halvmur og ved inngangsdøren.
Plafonder
Plafonder monteres i taket og brukes ofte utendørs under et takutstikk. De kan som regel også monteres på veggen.
Hagelamper
Disse brukes i blomsterbedene, langs en innkjørsel eller ved en sti i hagen, og gir et godt lys å orientere seg etter.
Spotter
Man kan også bruke spotter utendørs, og de er spesielt velegnet til takutstikk i hagen eller som belysning i boden eller garasjen.
Se hele vårt utvalg av utelamper her
Materialvalg på utelamper
Materialet er viktig å vurdere, spesielt hvis huset ditt eller hytta ligger i et kystnært område med mye vær. Det utendørs miljøet patinerer også materialet, som derfor kan endre utseende med årene. Det er viktig å være oppmerksom på dette, slik at du ikke blir overrasket over at materialet over tid skifter utseende eller kanskje krever spesiell behandling.
Galvanisert stål
Galvanisert stål egner seg godt til kystnære områder fordi det er motstandsdyktig mot korrosjon. Det vil tåle all slags vær. Varmgalvaniseringen gir en blank overflate, som med tiden vil få et mer matt og rustikt utseende.
Plast
Plast er et veldig motstandsdyktig materiale og vil også kunne brukes i områder med hardt vær.
Kobber
Et materiale som kobber patineres over tid og får en flott grønn farge. Det tar flere år før den grønne fargen kommer frem, og hvor lang tid det tar avhenger også av miljøet rundt. Kobber har en lang levetid og er motstandsdyktig i det nordiske klimaet, og bor du i kystnære områder med hardt vær, anbefales kobber til bruk utendørs.
Rustfritt stål
Rustfritt stål har en blank og ensartet overflate og er egnet til utendørs bruk. Rustfritt stål anbefales imidlertid ikke til aggressive miljøer med hardt vær. For å bevare den blanke overflaten må lampene jevnlig behandles med syrefri olje og deretter tørkes med en myk klut. Utendørs lamper i rustfritt stål bør behandles 3-4 ganger i året med syrefri olje.
Aluminium
Aluminium og lakkert aluminium anbefales ikke til aggressive miljøer og kystnære områder med hardt vær. Aluminiumslamper bør behandles 3-4 ganger i året med syrefri olje.
Plassering av utelamper
Når utelampene skal velges og plasseres, er det viktig å se på hvor du har behov for lys, og hvilket formål lyset skal tjene.
Ved inngangsdøren
Lyset ved inngangsdøren har primært som formål å gjøre det enklere å orientere seg, finne nøklene for å låse opp døren eller se eventuelle trappetrinn. Samtidig bør lyset være innbydende og hyggelig for å ønske gjester velkommen. Det er også her du kan vurdere å bruke en utelampe med sensor, som tennes når den registrerer en bevegelse, særlig når det er mørkt ute. Dette kan være med på å forebygge innbrudd. Her kan du for eksempel velge en vegglampe eller kanskje en plafond over inngangsdøren. Er det et takutspring over døren, kan spotter også være en god løsning.
På fasaden
Lamper på fasaden har mer en dekorativ funksjon. De kan bidra til å fremheve husets estetikk og gjøre det mer hyggelig å se på huset når det er mørkt. Utelamper på fasaden kan også brukes mer orienterende dersom det er gangstier langs huset. Det er spesielt vegglamper som er egnet til fasaden, og du kan bruke både opp- og nedovervendt lys, samt lamper som kaster lys i begge retninger.
Ved innkjørselen
Bli guidet trygt inn i innkjørselen med utelamper. Har du en mur eller et gjerde langs innkjørselen, kan du montere vegglamper her. Har du mer plass, kan du også bruke hagelamper langs innkjørselen.
Ved garasjen og boden
Garasjen og boden kan lyses opp på samme måte som fasaden, og hvis du velger de samme lampene som til huset, bidrar det til å skape et flott helhetsinntrykk. I garasjen og boden er det fint med godt arbeidslys som kan monteres i taket. Det kan være spotter eller plafonder.
I hagen
God belysning i hagen er viktig for å kunne ferdes i den når det blir mørkt. Et nedovervendt lys er å foretrekke, fordi du bedre kan se om det er glatt eller lignende der du trår. På gjerder og mur kan det monteres vegglamper, mens hagelamper egner seg godt rundt i hagen. Unngå å bruke for kraftige pærer som kan forstyrre naboene. I stedet kan du bruke flere lamper for å få et jevnere lys i hagen.
På terrassen
På terrassen kan du skape et skikkelig hyggelig uterom ved å bruke lys, og samtidig kan godt lys være med på å forlenge kvelden utendørs. Lysslynger, vegglamper og andre former for lys kan gjøre terrassen mer innbydende, slik at du selv i de sene timene kan se noe ute.
På balkongen
Har du en balkong, kan du også bruke utendørsbelysning for å gjøre den mer hyggelig. Monter vegglamper for å skape en flott og dekorativ effekt, gjerne med en pære som ikke er for skarp slik at den blender. Eller bruk en lysslynge til å vikle rundt gelenderet eller henge opp for å skape et hyggelig lys.
Hvilken IP-grad skal utelampene ha?
Alle lamper, også utelamper, er merket med en IP-kode. IP står for Ingress Protection og er en kode for hvor godt lampen er beskyttet mot inntrenging av faste gjenstander, støv og vann. IP-koden er derfor ganske viktig når du skal velge en utelampe, slik at du er sikker på at den kan tåle å være utendørs.
IP-koden består av to sifre, hvor det første sifferet viser motstandsdyktighet mot faste fremmedlegemer og støv, og det andre sifferet viser motstandsdyktighet mot vann. Her kan du se hva de forskjellige sifrene betyr.
Når du skal ha en utelampe, skal du enten bruke lamper med IPX1, IPX3 eller IPX4 avhengig av plassering:
- Monteres lampen i et fuktig miljø, men der den er beskyttet mot regn, skal du bruke IPX1.
- Monteres lampen minst 0,5 meter over bakken, der den kan bli truffet av regn, skal den ha minst IPX3. Her forutsettes det at regn kan falle i en vinkel på opptil 60° fra loddrett, og at vannsøl kan nå en høyde på opptil 0,5 meter.
- Monteres lampen frittstående eller på vegg under 0,5 meter over bakken, skal den ha minst IPX4.
Utelamper med sensor
Når du skal velge en utelampe, kan du vurdere om den skal være sensorstyrt. Det er energibesparende at lyset bare tennes når det er behov for det, og samtidig er lyset alltid på når du trenger det uten at du må huske å slå på bryteren.
Sensorstyrte varianter har også en preventiv effekt, fordi lyset tennes når det er bevegelse rundt huset, noe som kan skremme bort ubudne gjester.
Vurder imidlertid om utelampen er for nært trafikk, stier eller naboer, slik at den hele tiden aktiveres av bevegelser rundt hjemmet hvor det ikke er nødvendig at den tennes.
Integrert LED eller vanlig sokkel?
Utelamper finnes i dag både med integrert LED og med vanlig sokkel, hvor du selv kjøper en pære.
Integrert LED kalles også et LED-modul, og det gir helt nye muligheter for design og utforming. Ulempen med denne typen er imidlertid at hvis LED-pærene slutter å fungere, må hele lampen byttes. Levetiden er derimot ganske lang på LED, og mange utelamper med LED har en levetid på opptil 30.000 timer. Antatt at den lyser hver dag i 10 timer, vil den med 30.000 timer ha en levetid på opptil 8 år. Du vil derfor ha glede av den i veldig lang tid.
Det finnes også de med vanlig sokkel som E14, E27 og GU10. Velger du denne typen, er det selvfølgelig også mulig å bruke en LED-pære med lang levetid.
Utelamper kan brukes inne
Selv om utelamper er laget for å brukes ute, kan de også brukes innendørs. Lamper og spotter som kan brukes utendørs, er spesielt velegnet på baderommet, fordi det her er lignende krav til IP-grad. Det kan samtidig gi et særpreg til interiøret, og de kan for eksempel brukes i en gang og langs trapper hvor de gir et godt lys.
Regler for oppsett av utelamper
Når utelampene skal settes opp og monteres, må du kontakte en autorisert elektriker. Dette skyldes at det er snakk om en fast installasjon, som kun må installeres av en autorisert elektriker. Skal den byttes, må også en elektriker komme for å utføre oppgaven.