Guide til innendørsbelysningen

Lamper er viktige i innredningen. De er helt grunnleggende for å kunne se noe, men lamper og lys er også med på å skape liv og hygge. Det er derfor viktig å tenke på valg av lampe, og like viktig, hvor du skal plassere den i hjemmet. Her viser vi deg hvordan du kan finne rett innendørsbelysning for deg.

Innendørsbelysning handler ikke bare om å finne en flott lampe som passer innredningsstilen i et rom. Det handler i høy grad også om hvor lampen plasseres, og hvilken pære som brukes. Belysningen innendørs dreier seg i stor grad om plassering av lys, og du kan deretter finne ut av hvor dette lyset skal komme fra, f.eks. vegglamper, spotter, taklamper eller pendler.

La oss starte med å se på hvordan du vurderer belysning innendørs.

Belysning kan deles inn i 3 overordnede kategorier

 1. Generel rombelysning

Den generelle rombelysningen er normalt utgangspunktet når du skal velge belysning i et rom. Det skal gjerne lyse opp rommet så mye som mulig. Hva du skal velge avhenger av rommets størrelse og funksjon, men det vil ofte være i kategorien taklamper og spot-er du finner den rette lampen.

Lamper som egner seg godt til dette er taklamper, pendler, pendeloppheng, spotskinner og spotter.

2. Arbeidsbelysning

Arbeidsbelysning er av mer praktisk og funksjonell karakter, og her vil ofte funksjonen komme før designet. Det er nemlig viktig å ha det rette lyset ved skrivebordet eller som leselys, så du holder ut å sitte der. Men selv om funksjonaliteten er svært viktig, trenger du ikke gå på kompromiss med designet. Det finnes mange flotte bordlamper og vegglamper, som man med fordel kan velge til arbeidsbelysning.

3. Fokusbelysning

Fokusbelysning gir karakter til et rom og kan gjøres på flere måter. Det kan være et spotlys på et maleri på veggen, eller belysning på veggen i en lang gang. Se utvalget av vegglamper og spotskinner her for å finne den ideelle lampen for fokusbelysning.

5 måter du kan bruke lys i innredningen

De 3 kategoriene ovenfor er et godt utgangspunkt når du skal velge innendørsbelysning, og her får du 5 konkrete måter du kan bruke lys i innredningsprosessen.

 1. Bruk forskjellige typer lamper.
  Bruk gjerne flere forskjellige typer lamper i hjemmet da det er godt med litt variasjon, og sørg for at alle lampene kan skrus på etter behov. De ulike lampene sørger for at det ikke oppstår mørke hjørner i boligen. Mørke hjørner kan få et rom til å virke mindre.

 2. Skap rom i rommet med lamper.
  Ønsker du å skape et hyggelig hjem med belysning, så tenk på å skape rom i rommene dine med lamper. På den måten får rommet ulik belysning på ulike steder, som kan skape forskjellige stemninger i hjemmet.

 3. Lys både opp og ned.
  Finn lamper som lyser både opp og ned, så det blir lys i hele rommet. Det får rommet til å virke større enn lys som kun er rettet nedover.

 4. Diffust og direkte lys.
  Bruk både diffust og direkte lys. Det diffuse lyset er det som lyser opp rommet. Det direkte lyset derimot styres mot en bestemt flate og lyser opp den.

 5. Unngå blending.
  Unngå store opplyste flater i rommet da disse kan blende. Jo større kontrast det er mellom en opplyst flate og omgivelsene, jo mer vil du blendes. Ved å la lampene lyse på forskjellige, begrensede områder, unngår du dette.

Det var litt om de generelle vurderingene rundt innendørsbelysning. Nedenfor gjennomgår vi de forskjellige rommene i hjemmet, og hva du burde tenke på når du velger lys og lamper.

Gode råd til innendørsbelysning i boligens forskjellige rom

Under kan du lese litt mer om hva som kan være lurt å tenke over når du skal velge belysning til de ulike rommene i hjemmet. Vi gjennomgår følgende rom:

 • Kjøkken
 • Spisestue
 • Soverom
 • Kontor
 • Entré/gang
 • Bad
 • Barnerom

Spisestue

Spisebordlampen vil ofte ha en sentral plassering i spisestuen eller på kjøkkenet, og designet spiller derfor også en rolle når du skal velge belysning. Det finnes mange forskjellige spisebordslamper, og noen ser designmessig nesten ut som små skulpturer. Velger du en standard lampeskjerm kan du også leke med pærens uttrykk og form, som vil bidra til at lampen skiller seg ut. Men husk at lampen også skal lyse opp, og ikke kun se flott ut.

Når lampen skal plasseres over spisebordet, skal den selvfølgelig henge i riktig høyde. Men hva er riktig høyde for en lampe over et spisebord?

Grafikk med feilplassert lampe

Man skal kunne se hverandre

Dersom lampen henger for lavt, sitter man og ser inn i lampen, og må lene seg til siden for å se personen ovenfor. Så heng lampen over synshøyde.

Grafikk med feilplassert lampe

Lampen skal ikke blende

Henger lampen for høyt, kan den blende dem som sitter rundt bordet. Så selv om det gir godt utsyn til de andre ved bordet, er det sjenerende å få lyset rett i øynene.

Grafikk med riktig plassert lampe

Den perfekte høyde og pære

Den ideelle høyden for en lampe over spisebordet er ca. 50-60 cm over bordplaten. Lyset skal lande like under øyehøyde. Vær dog oppmerksom på at barn er lavere enn voksne, og de kan derfor bli blendet selv om lampen passer når de voksne sitter rundt bordet. Velg i tillegg en pære som gir et behagelig lys å sitte i.

Kjøkken

På kjøkkenet skal det være godt med lys over benkeplaten der maten lages. Dette kan oppnås ved å sette opp spotter eller henge opp lamper. Smale lamper gir et godt arbeidslys uten å blende. Heng lampene så selv det høyeste familiemedlemmet kan bevege seg fritt uten å skalle i lampene når det lages mat.

Når du har funnet den rette belysningen over kjøkkenbordet, kan du vurdere å få inn mer hyggebelysning. Det kan være dekorative lamper på en hylle eller i en vinduskarm på kjøkkenet.

Soverom

Soverommet er det opplagte stedet å ha forskjellige lyskilder for å skape hyggelige rom i rommet. Har du et klesskap på soverommet, ønsker du sikkert god belysning når du skal finne klær, men dempet belysning på kveldstid. Her kan en dimmer være grei å ha.

Ved sengen har de fleste en sengelampe, og velg gjerne en i et enkelt design som skaper ro på soverommet. Du trenger ikke velge den klassiske vegglampen eller en bordlampe, du kan med fordel vurdere en gulvlampe eller en pendel som sengelampe i stedet.

Kontor

På kontoret er det viktig med god belysning når man jobber. Velg en god lampe til den generelle belysningen, og finn også gjerne en bordlampe som kan skape ekstra lys når du skal sitte ved skrivebordet. Øynene kan nemlig fort bli trøtte og slitne hvis det ikke er godt nok lys når man jobber. Er kontoret i stuen, kan du vurdere å finne en bordlampe fra samme serie som en lampe i stuen for å skape en sammenheng til kontoret.

Entré/gang

Gangen er der hvor du tar imot gjestene dine, og kanskje også ser deg en siste gang i speilet før du går ut døren. Lyset skal derfor ha to funksjoner: Det skal være et godt lys, men også et hyggelig et. Det kan skapes på flere måter. For eksempel kan du ha et godt lys ovenfra med spots og kombinere med noen pendler som kan henge sammen i et hjørne med noen dekorative pærer som gir et hyggelig lys.

Bad

Det kan være utfordrende å velge lamper til badet da det er et av de minste rommene i boligen. Men bruk likevel litt tid på å vurdere hvordan du kan skape både hyggelig og funksjonell belysning på badet. Ved speilet skal lyset gjerne være ensartet, så du kan se ordentlig, særlig hvis det skal brukes til sminke. I tillegg kan dempet belysning være greit å ha, spesielt om man går på toalettet om natten. Det kan enten gjøres ved å ha en dimmer eller ved å sette opp LED-lister eller vegglamper ved gulvet.

Barnerommet

Det stilles mange krav til belysningen på et barnerom, hvor det både lekes, gjøres lekser og leses før sengetid. Belysningen må derfor være fleksibel, og det problemet kan løses av en dimmer, eller ved å ha flere lamper på rommet. En taklampe kan lyse opp rommet, og en bordlampe på skrivebordet vil gi et godt arbeidslys. Også vil nok de fleste velge en vegglampe eller lignende for å ha ved sengen, så man kan ha et behagelig leselys på kvelden. Ønsker barnet å ha litt lys om natten, kan det være et avdempet lys ved gulvet, eller en sensorlampe på veggen som kan være grei å ha om man må på toalettet om natten.

På barnerommet kan man med fordel leke litt med design på lampe og velge noe annet enn de klassiske fargene. Her kan man godt velge en fargerik lampe.

Finn det riktige stedet til lampen

Vi avslutter med et tips til hvordan du kan henge opp en taklampe. Det kan nemlig være vanskelig å plassere den på helt riktig sted, men med noen få hjelpemidler kan dette enkelt la seg gjøre. Du kan f.eks. bruke en laser som plasseres på gulvet, bordet eller lignende der du skal henge en lampe, og så kan den lyse opp stedet du vil henge den. Du kan også bruke en vanlig lommelykt til oppgaven, som vist nedenfor.

Guide med plassering av lamper i tak

Kilder:

Erik C
Nordlux