Energimerking 2021

I september 2021 trådte et nytt energimerke i kraft, og en ny skala erstatter nå den gamle. Men hva betyr det for deg som forbruker, når du f.eks. skal kjøpe en ny lampe eller en LED-pære fra jem & fix? Faktisk blir handleturen forenklet, ettersom det nye energimerket er lettere å forstå.

Grafik med gammelt og nyt energimerke

Pleier du å se på energimerket når du er på jakt etter elektriske artikler? Hvis du gjør det, og samtidig er ute etter å kjøpe det mest energibesparende produktet, har du sikkert gått etter A+++. Men fremover vil du oppleve, og du har kanskje allerede opplevd, at du ikke lenger kan finne et produkt som er merket med de kjente plusstegnene. Energimerket er nemlig endret, så skalaen er nå enklere å forstå. Dermed blir det også lettere å se hvilken pære eller lampe som er den mest energieffektive.

 

A er det beste

Et nytt vurderingssystem bak det europeiske energimerket erstatter det gamle for å løfte kravene til energieffektivitet. Systemet er basert på omfattende tester av produktene.

Det nye energimerket har en skala fra A-G, hvor A er det mest energieffektive.

På det nye energimerket finner du også en QR-kode som fører deg direkte til en database, hvor du kan lese all teknisk informasjon om produktet, før du tar en beslutning om hva du ønsker å kjøpe.

 

Hvordan er den nye energimerkingen bedre enn den gamle?

Fordelen ved den nye ordningen for energimerking er at den er lettere å gjennomskue for deg som forbruker, sammenlignet med den gamle. Grunnen til dette er at de fleste produkter på markedet i dag er plassert i de beste energiklassene på den gamle skalaen. Den nye skalaen gjør at det nå er plass til forbedring og utvikling, så produktene kan bli enda mer energieffektive.

 

Hva viser det nye energimerket helt konkret?

Det nye energimerket viser energieffektiviteten for et bestemt produkt. I tillegg kan man se produktets årlige energiforbruk. Dette gjør det enklere for deg å sammenligne energiforbruket på to forskjellige produkter.

 

Hva betyr energimerket for deg med tanke på strømsparing?

Med det nye energimerket kan du enkelt få et overblikk over de mest energieffektive produktene.

Du vil ikke kunne finne produkter i butikkene som er merket med «A» på skalaen. Dette skyldes at den nye standarden vil gi rom for utvikling, så man i fremtiden får produkter som er enda mer energieffektive.

Hvilke elektriske artikler gjelder det nye energimerket for?

Det nye energimerket gjelder for:

  1. En lyskilde med eller uten styringsenhet, f.eks. en tradisjonell pære
  2. Produkter der lyskilden ikke kan skiftes ut, f.eks. en lampe med integrert LED
  3. Produkter der lyskilden tas ut og skiftes, f.eks. en lampe hvor en klassisk LED-pære medfølger
  4. Produkter der lyskilden ikke kan erstattes, men kan tas ut for å bli kontrollert. F.eks. en lampe med integrert LED der lyskilden kan tas ut uten risiko for å skade den

Det nye energimerket gjelder ikke for:

  1. Lamper solgt uten pære, f.eks. en tradisjonell lampe solgt uten pære
  2. Batteridrevne lamper, f.eks. en batteridrevet lampe med integrert LED

 

Utskiftning av energimerker

Det vil være en overgangsperiode ift. å få skiftet ut alle de gamle energimerkene med de nye. Derfor vil du frem til 1. mars 2023 kunne støte på produkter som fortsatt har et gammelt energimerke.

 

Kilde: Nordlux