Valg av maling, pensler og maleruller

3-2-1-fix!

Du har sikkert prøvd å stå i malingsavdelingen og følt deg som et stort spørsmålstegn. Det kan være overveldende med de mange forskjellige slags malingene og like mange forskjellige typer pensler og maleruller. Hva skal man velge? Det er derfor godt å være forberedt før du går inn i butikken.

Å finne de riktige produktene til ditt maleprosjekt er viktig. I vår fix det selv-film og med denne guiden hjelper vi deg med å få styr på de mest grunnleggende tingene, som det er greit å være oppmerksom på før du begynner å male.

 

1: Hva betyr glans?

La oss starte med malingen, og hva glans betyr. Utover farge og tone fås maling også i forskjellige glanstyper. Glansnummeret finner du på alle malingsspann.

Kort fortalt beskriver det hvor skinnende og vaskbar malingen din er. Jo høyere nummeret er, jo mer skinnende og vannavvisende vil malingen være. 

Hvis du skal bruke malingen til f.eks. kjøkkenet eller badet, kan det være en god idé å bruke glans 20 eller 30, mens det i stuen eller soverommet er nok å bruke glans 5 eller 10. Men valg av glans avhenger av din smak, og hva du foretrekker.

 

Guiden fortsetter lenger ned.

Ulik maling med ulik glans

Ulik maling med ulik glans

2: Hvilke pensler og maleruller?

Det finnes mange forskjellige pensler og maleruller. Det er svært individuelt hva det beste valget er, men vi har et par gode tips til deg her.

Maleruller

Ruller brukes oftest til større eller jevne overflater, mens pensler oftest brukes til hjørner og kanter, som kan være vanskelige å nå med en malerull.

Selve rullen skal velges med omhus i forhold til nettopp ditt prosjekt. Generelt er det slik at den kort-luvede malerullen er til glatte underlag, mens til ru underlag skal en rull med lang luv brukes, for ellers dekker ikke malingen.

Velg type malingsrulle for prosjektet ditt

Velg type malingsrulle for prosjektet ditt

3: Pensler

Pensler fås i mange forskjellige varianter, og her er det viktig å vurdere om en liten rundt pensel eller en pensel med langt skaft og vinkel er det rette for deg og ditt prosjekt.

Kvaliteten av pensler og ruller har en stor innflytelse på resultatet. Valget avhenger naturligvis også av ditt budsjett. Hvis du eksempelvis er i gang med et større prosjekt, kan det være en fordel å velge pensler som enkelt kan rengjøres og gjenbrukes.

Dann deg først et overblikk over hva dine behov er – og så er du ellers klar til å gå på jakt etter pensler, ruller og maling, som passer til nettopp ditt prosjekt.

Velg pensler som passer ditt prosjekt

Velg pensler som passer ditt prosjekt

Se flere fix det selv-filmer