Slik bruker du bor-/skrumaskin

3-2-1-fix!

Skal du henge opp et bilde eller en hylle? Det er et par ting du skal ha styr på før du går i gang med å bore eller skru i veggen. Du må f.eks. vite hvilken type vegg du har, så du kan velge riktig bor.

Hvis du skal investere i en ny maskin til prosjektet, og gjerne vil ha en som kan klare de fleste oppgaver, er en kombinert bor-/skrumaskin et fornuftig valg.

Er maskinen din en kombinert bor-/skrumaskin, betyr det at du kan bruke den til både bor og bits, så du kan du klare de fleste oppgaver i hjemmet.

Vi guider deg gjennom maskinens funksjoner, og hvordan du bruker den optimalt.

1: Maskinens funksjoner

Velger du å bruke en batteridrevet bor-/skrumaskin, bør du sikre at batteriet er fulladet før den skal brukes. På noen batterier er det et smart lys, som viser hvor mye strøm batteriet har.

På begge sider av maskinen finner du en knapp. Knappen på venstre side bestemmer om maskinen skal bore eller skru fremover. Knappen på høyre side bestemmer om den skal bore eller skru tilbake.

Nærbilde av bormaskin

Nærbilde av bormaskin

2: Utskiftning av bor

Ved utskiftning av bor kan maskinen enkelt justeres til den rette størrelsen ved å løsne eller stramme chucken. Sikre deg at den er strammet godt før du går i gang.

Nærbilde av chucken

Nærbilde av chucken

3: Velg det riktige giret

Oftest har bormaskinen to forskjellige gir. De bestemmer farten på maskinen. Du kan velge 1 hvis du vil bruke den som en skrutrekker eller 2, hvis du trenger med kraft til f.eks. å bore hull.

 

Guiden fortsetter lengre ned.

Nærbilde av girvelger på en bormaskin

Nærbilde av girvelger på en bormaskin

4: Dreiningsmoment

Foran sitter momentvelgeren, som viser hvor stort et dreiningsmoment din maskin har. Dreiningsmoment er relevant ved f.eks. skruarbeid. Hvis det vises et høyt tal, kan skruen komme lengre inn i veggen, og et lavere tall vil stoppe skruen i å komme for langt inn.

Husk å sett momentvelgeren på maks. hvis du skal bore.

Dreiemomentet på en bormaskin kan enten skru en skrue for lite eller mye i underlaget

Dreiemomentet på en bormaskin kan enten skru en skrue for lite eller mye i underlaget

5: Velg de rette bor og bits

Det finnes mange forskjellige bor og bits.

Når vi snakker om bor, er det typisk tre forskjellige typer du kan velge mellom alt etter hvilket materiale du skal bore i.

Metallbor: Brukes til metall eller f.eks. en gipsvegg.

Trebor: Brukes til tre og har en liten tupp i spissen, som hjelper boret med å få et godt grep i treet.

Murbor: Brukes til harde vegger som f.eks. mursten eller betong.

Til skruopgaver kan det være en fordel å ha et bitssett da det finnes mange forskjellige typer skruehoder. Så med et bitssett er du godt forberedt.

Nå er du klar til å komme i gang med både bor- og skruoppgaver. Se f.eks. filmen bor hull i veggen.

Ulike typer og størrelser av bor

Ulike typer og størrelser av bor

Se flere fix det selv-filmer