Slik velger du riktig LED-pære
Når du har funnet den rette lampen til boligen, må du også velge en passende pære. Glødepæren er fortid, og fremtiden er LED-pærer, men hva betyr Lumen, Kelvin og RA? Vi guider deg her slik at du kan finne riktig LED-pære.
Glødepærer, halogenpærer og vanlige lysstoffrør forsvinner gradvis fra markedet. De ulike pærene er enten blitt utfaset eller blir det i løpet av de kommende årene, og de erstattes av LED. LED er mer energieffektivt og har lengre levetid, og derfor ønsker EU at dette blir den nye standarden.
Det er mange fordeler med LED-pærer, men overgangen til LED betyr også at du ikke lenger kan velge pære basert på hvor mange watt den bruker, slik man gjorde med glødepærer. I stedet må du ta hensyn til både Lumen, Kelvin og RA. Vi vil her gjøre deg klokere på hva de ulike begrepene betyr, slik at du kan finne riktig LED-pære til lampen eller spotten din.
Hva er en LED-pære?
LED står for Lys Emitterende Diode, og det er en teknologi som gir store fordeler sammenlignet med glødepærer. LED-pærer blir ikke varme slik glødepærer gjør, og de har lengre levetid. De bruker også betydelig mindre strøm, og derfor har du kanskje sett kampanjer som viser hvor mye man kan spare ved å bytte til LED-pærer. I motsetning til de første sparepærene, tenner
LED-pærer umiddelbart med full styrke, og de inneholder heller ikke kvikksølv.
Det er altså mange gode grunner til at EU har valgt å fase ut de andre pærene, slik at man fremover kun finner LED-pærer i butikkene. Utfasing er allerede i gang og skjer over en lengre periode, og reglene er slik at man fortsatt kan kjøpe de "gamle" pærene inntil de er utsolgt.
Typer av LED-pærer
LED-pærer er en felles betegnelse for pærer som bruker LED-teknologi. Du kan altså få alle typer pærer som LED-pærer. Dette gjelder både vanlige pærer, spotter, lysstoffrør, kjøleskapspærer osv.
Bli kjent med de nye begrepene for LED-pærer
Det finnes noen begreper som er viktige å forstå når du skal finne riktig LED-pære. Nedenfor forklares de ulike begrepene nærmere.
Lumen – lysstyrken på pærer
Lysstyrken på en pære angis ikke lenger i watt. Watt måler energiforbruket, men tidligere brukte man det også som en indikator på lysstyrken til glødepærer. Med LED-pærer er det derimot Lumen du må se på for å finne pærens lysstyrke.
En pære med 800 Lumen tilsvarer omtrent 60 W og passer godt over spisebordet, mens en pære på 470 Lumen, som tilsvarer ca. 40 W, vil være egnet over stuebordet.
Watt – energiforbruket
Watt angir hvor mye energi eller strøm en pære bruker, og brukes ikke lenger for å finne riktig pære. En tommelfingerregel er at man kan gange en LED-pæres wattangivelse med 10 for å finne ut hva den tilsvarer i en glødepære. For eksempel vil en 4 W LED-pære tilsvare en 40 W glødepære.
Det er fortsatt viktig å ikke bruke en pære med høyere wattangivelse enn lampen er beregnet for, da det kan skade lampen. Du kan imidlertid velge en pære med lavere wattangivelse enn det lampen er designet for.
LED-pærer forbedres kontinuerlig, slik at energiforbruket blir stadig lavere.
Kelvin – fargetemperaturen på pærer
Tidligere har sparepærer ofte vært forbundet med en kald lysfarge, noe som har bidratt til skepsis mot å bytte ut glødepærer. I dag har teknologien forbedret seg, og LED-pærer kan gi samme varme belysning som glødepærer.
For å finne en pæres fargetemperatur må du se på Kelvin-skalaen. Kelvin indikerer om lyset er varmt hvitt eller kaldt hvitt:
- Ønsker du et varmt hvitt lys, bør du velge en pære på 2500–3000 Kelvin. Dette tilsvarer den tradisjonelle glødepæren og er et godt valg for belysning i de fleste rom hjemme. Oppholdsrom, soverom og kjøkken har typisk en pære med varmt hvitt lys.
- Til garasje, kjeller eller bad kan et mer hvitt og kjølig lys være ønskelig, og da bør du velge en pære på 3000–4000 Kelvin.
I skjemaet nedenfor kan du se hvilke verdier de ulike typene sparepærer har.
RA – fargegjengivelse
Det er forskjell på hvor god fargegjengivelse LED-pærer gir, avhengig av teknologien som er brukt i produksjonen. Her kan du se på fargegjengivelsesindeksen (Ra/CRI). Ved å velge en pære med god fargegjengivelse sikrer du at klær, møbler og mat ikke endrer farge i lyset. Hvis du ønsker en pære med god fargegjengivelse, bør du velge en med Ra over 80. Dette gir et naturlig lys.
Energimerking
Pærens energimerke viser hvor energieffektiv den er, og her er LED-pærer blant de beste. I september 2021 ble det innført en ny energimerking, som du kan lese mer om her.
Hva bør du ellers vurdere når du velger pære?
Dette var begrepene som er spesifikke for LED-pærer, men det finnes også andre faktorer som spiller inn når du skal velge pære.
Lysdemping
Det er praktisk å kunne skape stemningsbelysning ved å dempe lyset. Hvis du har en lysdemper, må du velge en pære som kan dimmes. Dette er merket på pæren. Hvis lysdemperen din er av eldre dato, er det imidlertid ikke sikkert at den er kompatibel med LED-pæren. Er du i tvil, bør du kontakte en fagperson.
Pærens levetid
LED-pærer har betydelig lengre levetid enn tradisjonelle glødepærer. De har minst 10.000 brennetimer, ofte mer. Hvis lyset er tent 4 timer om dagen, vil en LED-pære med 10.000 brennetimer vare i nesten 7 år.
Pærens fasong
Krone, kerte og standard er de formene som oftest brukes på pærer, og disse kjenner du kanskje fra glødepærene. Krone er den vanligste typen i en husholdning, mens standard også er et klassisk valg. Disse to formene ligner mye på hverandre. Kerte er en avlang form som har navnet og formen etter høye vokslys. Hvilken form du skal velge, avhenger ofte av hva som passer til lampen. Pæren bør imidlertid ikke være for stor, slik at den ikke stikker ut av lampeskjermen.
Filamentpære
Hvis du liker utseendet til glødepæren, bør du velge en filamentpære. Her er de synlige "glødetrådene" eller filamentene tydelige gjennom glasset, slik at den ligner en glødepære. Dekorasjons- eller globepærer finnes også som filamentpærer, og dette bidrar til å skape en dekorativ og hyggelig atmosfære. Filamentene er plassert slik at de peker i forskjellige retninger inne i pæren, noe som gir en bred lysspredning.
Klart eller matt glass
Pærer finnes med både klart og matt glass. Klart glass kalles også "clear" og gir innsyn i pæren. Dette er derfor det beste valget hvis du velger en filamentpære, da filamentene blir synlige. Matt glass kalles også "frosted" og gir et mer diffust og mykt lys.
Finn riktig sokkel
Når du skal bytte pære, er det viktigst å velge riktig sokkel. Sokkelen er den nederste delen av pæren som settes inn i lampen eller spotten. Hvis du ikke velger riktig sokkel, passer ikke pæren i lampen.
De vanligste soklene er:
- E14 (liten) og E27 (stor), som brukes i de fleste lamper.
- GU10 eller stiftpærer som G4 og GU4, som ofte brukes til spotter.
Hvis du skal bytte en gammel pære, kan du se sokkelen angitt på den gamle pæren. Hvis det gjelder en pære til en ny lampe, vil det stå på lampen hvilken sokkel som skal brukes.
Innebygd LED
Noen lamper og spotter har innebygd LED, også kalt LED-modulpærer. Stadig flere lamper produseres med innebygd LED, som ikke kan byttes ut. Når pæren slutter å fungere, må hele lampen skiftes. Til gjengjeld har LED-modulpærer svært lang levetid, så du slipper å bytte lampen etter kort tid. Informasjon om levetiden til en innebygd LED-modulpære står oppgitt på lampen eller spotten.
Smart belysning
Til slutt er det verdt å nevne smart belysning som et alternativ når du skal velge ny pære. Smart belysning gir deg muligheten til å bruke smarttelefonen eller en fjernkontroll til å:
- Stille inn når lyset skal tennes og slukkes
- Dimme lyset
- Endre fargetemperaturen
Smart belysning er også godt egnet som innbruddssikring, siden du kan programmere lyset til å slå seg av og på som om noen var hjemme.
Hvis du ønsker å oppgradere alle pærer i hjemmet til smart belysning, kan du gjøre det gradvis når du bytter ut lamper eller spotter. Du kan lese mer om smart belysning her.
Kilder:
Erik C
Nordlux
Ledvance