Verdt å vite om baderomsbelysning
Badet er kanskje ikke det første rommet i huset du tenker på når det gjelder lamper og belysning. Men akkurat som i de andre rommene i huset, er det av stor betydning at det er et behagelig lys på baderommet. Ofte er det her du starter dagen, og derfor er det viktig at det er en innbydende stemning og et mykt, varmt lys som gir en følelse av velvære og ro.
Men nettopp på badet, hvor det vil være mye fuktighet, gjelder det spesielle regler for elektriske installasjoner. Det er nemlig ikke alle lamper som er like egnet til montering i våtrom, og avhengig av hvor i rommet lampen skal monteres, er det også visse regler og krav du må være oppmerksom på.
For å finne riktig belysning må du kjenne til våtromssoner på badet, slik at du vet hvor du kan montere lamper, og hvilke lamper du kan bruke.
Badets soner
Når det gjelder montering og plassering av lamper på badet, deler man rommet inn i tre soner – 0, 1 og 2, der sone 0 er den våteste sonen, og sone 2 er den tørreste.
Sonene er definert i standarden NEK/HD 60364-7-701:2007 – krav til spesielle installasjoner eller områder med bad og dusj. Tidligere har det vært en sone 3 i reglene, men den har bortfalt i den nye standarden som trådte i kraft 1. juli 2017 (etterfulgt av en overgangsperiode på 2 år).
Hvor stort areal de forskjellige sonene dekker, avhenger av hvilken type bad du har. Har du for eksempel et badekar eller et lukket dusjkabinett, finnes både sone 0, 1 og 2. Men har du i stedet en skillevegg, et dusjforheng eller lignende løsning som avskjerming, bortfaller sone 2, og sone 1 utvides i stedet.
Soneinndeling ved badekar, dusjkar eller lukket dusjkabinett:
- Sone 0:
Området dekker selve badekaret og de nederste 10 cm i dusjkabinettet med lukkede dører.
- Sone 1:
Dekker området over sone 0 i en høyde opp til 2,25 meter.
- Sone 2:
Dekker området 60 cm fra dusjkabinett, dusjkar eller badekarets kant innenfor en høyde på 2,25 meter.
Soneinndeling ved dusj uten kar og vegger eller dusj med fast skillevegg som en mur eller glassvegg:
- Sone 0:
Dekker de nederste 10 cm i det som defineres som sone 1.
- Sone 1:
Sone 1 tar utgangspunkt i dusjens tilkoblingssted. Det er enten der dusjhodet er fastmontert eller hvor en fleksibel slange er koblet til den faste installasjonen. Herfra tegnes en sirkel med en radius på 1,2 meter. I praksis kan du ta en snor på 1,2 meter og måle ut fra tilkoblingsstedet. Treffer den en vegg eller mur, følger snoren med rundt, som vist på tegningen. Sone 1 gjelder opptil 2,25 meter i høyden.
- Sone 2:
Bortfaller, og i stedet utvides sone 1 som beskrevet.
Krav til IP-grad på baderomslamper
Sonene stiller ulike krav til lampenes såkalte IP-grad. IP-graden er en internasjonal klassifisering som beskriver lampens tetthetsgrad, og den er spesielt viktig når du skal kjøpe baderomslamper.
I sone 0 kan du bruke lamper med IPX7, og det vil i praksis si IP67. Det betyr at lampen er helt vanntett og tåler lengre opphold i vann, som når du bader. Den kan ha en maks. spenning på 12 volt, må være fastmontert, og lampen må være godkjent av leverandøren til å bli brukt i området. I tillegg skal transformatoren plasseres i sone 1 eller 2.
I sone 1 og 2 er det krav om IPX4, og det vil i praksis si minst IP44 og gjerne IP55 hvis lampen utsettes for spyling. Lamper med IP44 tåler vannsprut og damp, og de kan brukes i ytterkant av et dusjkabinett eller et badekar, så lenge de er plassert minimum 0,6 meter fra dusjhodet. Også her er det viktig å følge leverandørens anvisninger om hvorvidt lampen kan brukes i de to sonene.
Montering av baderomslamper
Du vil sjelden ha behov for å montere belysning i sone 0, da det her er snakk om lamper som er spesielt laget for montering under vann, for eksempel i et boblebad. Som hovedregel skal alle lamper med en IP-grad på IP44 og høyere monteres av en autorisert elinstallatør. Det vil si at alle lamper i sonene 0, 1 og 2 må monteres av en elektriker. Er lampene dine ikke montert i henhold til reglene, er det ikke sikkert at forsikringen dekker eventuelle skader.
Vær oppmerksom på at du selvfølgelig kan montere lamper med et høyere IP-nummer enn anbefalt i alle tre sonene, men aldri lavere. Er du i tvil, bør du alltid rådføre deg med en fagperson før du starter.
Inspirasjon til baderomslamper
Badet er et rom vi alle bruker flere ganger om dagen. Likevel er det ofte det rommet vi gjør minst ut av å innrede og dekorere, da det typisk er et omfattende og kostbart prosjekt å gi badet en oppgradering. Det trenger derimot ikke å koste en formue å innrede baderommet til et innbydende, varmt og personlig rom. Noen grønne planter og et par velplasserte pyntegjenstander kan gjøre en stor forskjell, og på samme måte kan riktig belysning og noen stilige eller smarte lamper være med på å gi rommet det rette uttrykket.
Før du bestemmer deg for hvilken type belysning og hvilke lamper du ønsker, er det en god idé å få en oversikt over hvor stort badet er, hvor mange lamper rommet kan bære, og hvor mye lys du har behov for.
Har du for eksempel et mindre baderom, kan det kanskje lønne seg med en enkel kraftig plafond som du henger i taket, mens du på et større baderom bedre kan eksperimentere med vegglamper, funksjonslys eller små spotter i gulvet. Uansett rommets størrelse gjelder det for de fleste at det er mest innbydende med et mykt og diffust lys fremfor for eksempel skarpe halogenspotter. Med to matte lyskilder plassert i øyehøyde på hver sin side av speilet unngår du for eksempel sterke skygger i ansiktet når du skal sminke deg eller barbere deg. Det myke lyset er også mer behagelig for trøtte øyne om morgenen. Har du vanskelig for å finne de rette vegglampene, kan du også velge å montere et speil med innebygd lys.
Kilde: Nordlux og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap