Bruk av bor-/skrumaskin???

Slik bruker du en bor-/skrumaskin

Skal du henge opp et bilde eller en hylle? Det er et par ting du skal ha oversikt over før du går i gang med å bore eller skru i veggen din. Du skal f.eks. vite hvilken type vegg du har, slik du velger riktig bor.

Hvis du skal investere i en ny maskin til prosjektet, og gjerne vil ha en som kan klare de fleste oppgavene er en kombinert bor-/skrumaskin et fornuftig valg.

Er din maskin en kombinert bor-/skrumaskin betyr det at du kan benytte den både til bor og bits, og du klarer de fleste oppgavene i hjemmet selv.

Vi guider deg gjennom maskinens funksjoner, og hvordan du bruker den optimalt.

Materialliste

Følg vår link og se utvalget

Maskinens funksjoner

Velger du å bruke en batteridrevet bor-/skrumaskin, bør du sikre deg at batteriet er fullt ladet før den skal brukes. På noen batterier er det et smart lys som viser hvor mye strøm batteriet har.

På begge sider av maskinen finner du en knapp. Knappen på venstre side bestemmer om maskinen skal bore eller skrue fremover. Knappen på høyre side bestemmer om den skal bore eller skru tilbake.

Slik bruker du en bore-/skrumaskin - maskinens funksjoner

Utskiftning av bor

Ved utskiftning av bor kan maskinen enkelt justeres til den rette størrelse ved å løsne eller stramme chucken. Vær sikker på at den er strammet godt før du går i gang.

Slik bruker du en bore-/skrumaskin - utskiftning av bor

Velg det riktige giret

Oftest har bormaskinen 2 gir som bestemmer farten på maskinen. Du kan velge 1 hvis du vil bruke den som en skrutrekker, eller 2 hvis du skal bore hull.

Slik bruker du en bore-/skrumaskin - velg det riktige giret

Dreiningsmoment

Foran sitter momentvelgeren som viser hvor stort dreiningsmoment maskinen har. Dreiningsmoment er relevant dersom du for eksempel skal skru. Settes tallet høyt, kan skruen komme lengre inn. Dersom tallet er lavt vil skruen stoppe slik at den ikke kommer for langt inn.

Husk å sette momentvelgeren på maks. hvis du skal bore.

Slik bruker du en bore-/skrumaskin - dreiningsmoment

Velg de rette bor og bits

Det finnes mange forskjellige bor og bits.
Når vi snakker om bor, er det typisk tre forskjellige typer som du kan velge mellom. Alt etter hvilket materiale du skal bore i.

Metallbor: Brukes til metall eller f.eks. en gipsvegg.
Trebor: Brukes til tre og har en liten tupp i spissen som hjelper boret med å få et godt grep i treet.
Murbor: Brukes til harde vegger som f.eks. murstein eller betong.

Til skruoppgaver kan det være en fordel å ha et bitssett, fordi det finnes mange forskjellige typer skruehoder. Med et bitssett er du godt forberedt.

Da var det fixet!

Slik bruker du en bore-/skrumaskin - velg de rette bor og bits