Behandling av gjerder

Slik behandler du utendørs treverk

Det beste tidspunktet å behandle utendørs treverk er etter en periode med tørt vær. Hvis treverket er fuktig, har produktene liten effekt og vil flasse av. Imidlertid bør du ikke behandle utendørs treverk i direkte sollys - du kan risikere at trebeskyttelsen stivner før den har trukket ordentlig inn i treet.

Hvis treverket er ekstra skittent, kan du med fordel la trerenseren virke i noen dager før du fortsetter.

Det er hensiktsmessig å grunne trevirket først hvis det er veldig slitt eller hvis det ikke har blitt behandlet tidligere. På denne måten virker trebeskyttelsen bedre og beskytter lengre.

Enten du velger å bruke en transparent eller heldekkende trebeskyttelse er opp til deg. Vær oppmerksom på at heldekkende trebeskyttelse vanligvis holder lenger enn transparent.

 

Trinn 1

Start med å lage en blanding av vann og trerens etter bruksanvisningen på emballasjen, og bruk en trykksprøyte til å fordele det på treverket.

Trinn 2

Bruk en høytrykkspyler til å spyle treverket og rens det i dybden. Bruk laveste trykk og vær oppmerksom på å holde høytrykkspyleren i en skrå vinkel så treet ikke blir skadet.

Trinn 3

Treverket skal tørke helt før du kan gå videre, og det kan ta opp til 24 timer avhengig av været. Bruk en fuktmåler til å sjekke treets fuktighet. Når fuktprosenten er under 18, kan du gå videre med behandlingen.

Trinn 4

Hvis avrensingen har fått treet til å reise seg, kan du slipe det med grovt sandpapir og en slipekloss. Husk å fjerne slipestøv med en fuktig klut før du går videre til neste trinn.

Trinn 5

Er treverket veldig slitt eller er det helt nytt, ubehandlet tre, kan du med fordel grunne etter avrensningen.

Trinn 6

Når grunningen har trukket inn, og treets fuktighet igen er under 18 prosent, kan du gå videre med behandlingen.

Trinn 7

Det peneste resultat fås ved å ta et bord av gangen og male vått i vått, slik at overgangene ikke blir synlige. Det anbefales at treverket males to til tre ganger.

Trinn 8

Nå skal behandlingen få tørke skikkelig, og så er ditt treverk som nytt igjen.