Maling av vegg???

Slik maler du veggen

Uansett om du har flyttet eller bare vil gi hjemmet ditt et nytt uttrykk, kan en klatt maling gjøre underverker. Kanskje du skal ha en ny farge på veggen? Du kan selv lett blande den ønskede fargen – du skal kun bruke hvit maling og tonepasta.

En nymalt vegg kan gi et helt nytt liv til et rom. Se fix det selv-filmen eller les trinn for trinn guiden, hvor vi gir deg et par tips og triks til hvordan du enkelt kommer i gang med ditt malingsprosjekt. Husk å dekke til grundig før du går i gang. Se filmen maskering før malerarbeidet.

Rør grundig i malingen

Hver gang du åpner et spann med maling skal du røre godt rundt. På denne måten sikrer du at malingen er godt blandet.

Sådan maler du væggen - rør grundigt

Bruk en hvit base over tapen

Selv om du skal male en farget vegg, er det alltid en god idé å bruke en hvit base over tapen på kanter, lyskontakter eller dørkarmer. Så unngår du små feil som kan oppstå når du fjerner tapen. Bruk gjerne en pensel til å male kanten.

Sådan maler du væggen - hvid base langs tape

Bland den ønskede fargen

I vårt eksempel skal veggen males grå. Du kan selv blande til nettopp denne fargen du ønsker ved å tilsette toner til en hvit maling. Følg instruksene på produktene for å oppnå den helt riktige fargen.

Sådan maler du væggen - bland den ønskede farve

Sørg for å dekke malerullen godt

Klargjør malebrett og hell deretter malingen ned i. Dekk rullen godt, men ikke for mye. Rull eventuelt noe av malingen av rullen for å unngå at den drypper.

Sådan maler du væggen - mæt malerrullen

Bruk en pensel i hjørner og kanter

Start med en pensel i hjørner og kanter og bruk maleruller til de store overflater. Vær oppmerksom på å komme godt rundt stikkontakter og andre gjenstander. Bruk også her en mindre pensel og malerulle – det gjør jobben lettere.

Sådan maler du væggen - brug pensel til hjørner og kanter

De store overflater

Videre skal den store overflaten males. Du kan gjøre jobben enklere hvis du bruker teleskopskaft, som du kan sette fast i skaftet på malerullen.

Husk å overlappe hver stripe slik du er sikker på at hele veggen er jevnt dekket, og sørg for at det hele tiden er godt med maling på malerullen. Ferdiggjør hele veggen slik at det ikke oppstår striper i fargen.

Sådan maler du væggen - de store overflader

To lag maling er ofte nok

Nå er du ferdig med første omgang. Når malingen er tørr, er veggen klar til neste lag med maling. Gjenta prosessen – i de fleste tilfeller er to lag nok.

Sådan maler du væggen - to lag maling er ofte nok

Fjern maskeringstapen mens malingen er våt

Når du er ferdig med å male skal du raskt fjerne all maskeringstape mens malingen fortsatt er våt. Hvis du venter for lenge, kan tapen tørke sammen med malingen og bli vanskeligere å fjerne.

Etter du har fjernet tapen, kan det være nødvendig å gå over med en liten pensel på enkelte steder, og så har du en flott ny vegg.

Sådan maler du væggen - fjern malertape, mens malingen er våd

Når du er ferdig med å male vil du sikkert sikre at pensler og maleruller kan brukes til flere malingsprosjekter. Se filmen rengjøring av pensler og maleruller hvor vi viser hvordan du rengjør penslene og rullene dine ordentlig, slik at de er klare til flere penselstrøk i fremtiden.

Da var det fixet!