Hvordan borer jeg hull i veggen???

Slik borer du i veggen din

Synes du det høres ut som en vanskelig oppgave å bore et hull i en vegg? I vår fix det selv-film viser vi hvordan du gjør. Det er slett ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Hvis du f.eks. skal henge opp en hylle eller bilde på veggen, skal du starte med å finne ut av hvilken type vegg du har, slik du kan velge det rette boret. Det finnes både gipsvegger, mursteinvegger og betongvegger, så det er viktig at du bruker riktig bor. Se også fix det selv-filmen slik bruker du en bor-/skrumaskin for flere tips og triks.

Utover det skal du ta stilling til hvilken plugg du skal bruke.

Vi gir deg masse tips og triks til hvordan du kommer best mulig i mål med prosjektet ditt.

Materialliste

Hvilken type vegg har du?

Start med å finne ut av hvilken type vegg du har. Den enkleste måten å finne ut av det på er å banke på den. Hvis veggen høres hul ut, er det nok en gipsvegg. I gipsvegger kan du bruke både metallbor og murbor. Hvis veggen høres solid eller hard ut, er det mest sannsynlig en vegg av murstein eller betong.

Sådan borer du i din væg - hvilken type væg har du?

Velg den rette type plugg

Velg den rette type pluggen som passer til veggen din. Det kan være en god idé å sette tape på boret ditt, slik du vet det er nok plass til pluggene i veggen. Bor og plugg skal ha samme diameter. Skruen skal være litt mindre.

Sådan borer du i din væg - vælg den rette dybel

Det er viktig å bore rett på

Husk å være oppmerksom på å bore rett på om gangen – bruk evt. litt ekstra tid på å finne den riktige vinkelen, både loddrett og vannrett.

Sådan borer du i din væg - det er vigtigt at bore lige

Unngå støv på gulvet

Det kan være en god idé å henge opp en pose på veggen under der hvor du skal lage hull. Eller få noen til å holde en støvsuger. På denne måten har du styr på rengjøringen fra starten av.

Sådan borer du i din væg - undgå støv på gulvet

Sett pluggen i det borete hullet

Når du har boret hullet, er det tid for at sette in pluggen.

Sådan borer du i din væg - sæt dyblen i det borede hul

Har du boret feil?

Dersom du har boret feil, eller vil fylle et gammelt hull, skal du ta litt sparkelmasse i. Vent til den anviste tørketiden er overstått, og slip til slutt med litt sandpapir til hullet går i ett med veggen.

Se f.eks. også hvordan du setter opp en hylle.

Da var det fixet!

Sådan borer du i din væg - har du boret forkert?